Omgivning

Stugorna ligger i en naturskön trakt. Området brukar ibland kallas för Skånes sista vildmark.

För att nå en avstickare till Skåneleden (som går från Båstad i väster till Sölvesborg i öster) tar det endast 10 min att promenera.

Det vackra och barnvänliga fritidsområdet Lerjevallen befinner sig också på 10 min promenadavstånd. Sommartid kan man promenera på de vackra motionsslingorna eller bada i den idylliska lilla skogssjön.

Vintertid erbjuder Lerjevallen ett rikt friluftsliv för speciellt barnfamiljer. När det finns tillräckligt med snö kan man åka längdskidor runt sjön. Det finns en liten slalombacke , särskild backe för pulkaåkning och möjligheter till skridskoåkning på sjön.

Det finns en rejäl skidbacke i Vånga. Avståndet dit är ca 5 km. I Vånga finns det servering. Sommartid erbjuder Vångabacken spännande Hill Rolling.

För dem som vill ha lite "utmaning" finns vildmarksleden som leder till Döda Byn, som en gång sjöd av liv innan befolkningen reste till Amerika och Kastagropen, enligt sägen stod Lille Mats där en kall vinterdag och talade till sina snapphanar.

Vildmarksleden går över natursköna områden med mycket kuperad terräng.

Stugorna ligger i närheten av flera sjöar med badmöjligheter. Den förut nämnda Lerjesjön ligger närmst. Till Immelnsjön ät det 4 km. Immelnsjön erbjuder förutom underbara bad möjligheter till kanotpaddling i ett stort sjösystem.

Skånes största sjö Ivösjön ligger på 6 km avstånd.

Fiskemöjligheterna är stora förutom ovan nämnda sjöar finns i närheten bl.a Oppmannasjön .

Både Ivösjön och Immelnsjön har båt- och kanotuthyrning.

Trots det lugna läget tar det inte lång tid att ta sig till det traditionella turistlivet.

Städerna Kristianstad, Hässleholm och Sölvesbiorg når man på en halvtimme med bil. Där finns förutom goda möjligheter till kulturupplevelser och utmärkta shoppingtillfällen. Med ytterligare 10 min bilfärd når man badorten Åhus vid Östersjön.

Området har en rik historia. Otaliga är de historiska minnesmärkena. I omräådet utspelades några av de sista striderna mellan snapphanar och svenskar.

Slott och herresäten finns det gott om och många är öppna för allmänheten.